maart 25, 2016

Hoe graszoden leggen?

  • Hoe graszoden leggen?
    – “walsen van het plein is noodzakelijk ( tot enkel een lichte voetafdruk zichtbaar is)”
    – (andere kleur) moet weg

 

  •  Onderhoud
    – Vlak na het aanleggen van de grasmat is het van groot belang dat deze voldoende water krijgt. Wanneer u de mat opheft moet de ondergrond nat zijn. Na ongeveer een week begint de mat zich te hechten aan de ondergrond en komt deze stilaan vast te zitten.
    – Eerste maaibeurt: Laat het gras tot ongeveer 7 à 8cm groeien, ongeacht hoelang de zoden liggen, alvorens de eerste keer te maaien. Bij de eerste maaibeurten op ongeveer 5 à 6 cm maaien, daarna ongeveer 3 à 4 cm aanhouden. Let op!: bij de eerste maaibeurten kan u de grasmat nog loslopen, voorzichtigheid geboden.
    – Uw gazon te kort maaien heeft eerder nadelen dan voordelen.
    – Bemesting: (de verschillende soorten meststoffen zijn bij ons te verkrijgen op zaterdagvoormiddag)

 

  • 1. In het voorjaar mag u de bemesting starten wanneer de temperaturen oplopen tussen de 10° à 15° Celcius (maart – april). Wij raden u aan een traag werkende, samengestelde meststof te gebruiken met een minimum van 14% stikstof(N). Deze bemesting moet herhaald worden om de 6 à 8 weken, naargelang de nood van uw gazon. In augustus mag u de laatste keer bemesten met deze samengestelde meststof.

 

  • 2. Eind september, begin oktober raden we u aan een winterbemesting te geven, deze bevat minder stikstof (N) en meer kali (K). Deze laatste bemesting is belangrijk voor uw gazon. Het is bedoeld om het gras te wapenen tegen winterziektes (schimmels e.d.).

 

  • 3. Vanaf begin december, is het de moment om kalk te strooien tegen 15 kg/are. Let wel op!: 4 à 6 weken na het geven van de wintermeststof pas kalk strooien

– Bij warm weer:
Water geven is van groot belang voor het behoud van een groene grasmat, ook wanneer uw gazon niet meer zo jong is.

– Bij sneeuwval:
Wanneer de sneeuw verdwenen is moet u uw gazon inspecteren! Wanneer er bruine plekken in je gazon verschijnen is dit met grote waarschijnlijkheid een sneeuwschimmel, deze moet onmiddellijk behandeld worden. Dit vraagt een snelle behandeling, hiervoor kan u terecht bij de betere Fito handelaar in uw buurt. Het gras zal zich stilaan herstellen in het voorjaar. Een jonge graszode is hiervoor erg gevoelig!!

 

– Schade aan de grasmat:
Door bvb. mollen kan uw gazon beschadigd raken. Om deze te herstellen kan u de beschadigde plaatsen opnieuw inzaaien of nieuwe stukjes graszoden plaatsen. Het grasmengsel dat het best past bij onze mengeling is Versailles van Advanta.